Sosy w kuchni.

Sosy w dzisiejszej kuchni odgrywają znacząca role poprzez ich różnorodność jak i sposoby wykonania .Sos ma nadać charakter i wydobyć aromat z wykonywanych potraw jak i nadać jej walory estetyczne co bardzo podnosi range potrawy. Najprostsze sosy powstają w wyniku pieczenia mies drobiu itd. i są naturalnym produktem powstałym w wyniku termicznej obróbki potrawy. Niemniej jednak sosy stanowią podstawę wielu dan szczególnie kuchni włoskiej czy chińskiej gdzie wlanie na ich bazie a nie innej tworzy się wyszukane smaki potraw. Kuchnia włoska specjalizuje się w sosach do makaronów których różnorodność jest olbrzymia zaczynając od prostych których baza jest oliwa z oliwek poprzez owocowo-warzywnymi a skończywszy na wyszukanych sosach serowych czy grzybowych. Kuchnia francuska pomijając walory smakowe lubuje się w walorach estetycznych sosów gdzie swoimi kolorami i sposobem podania potrafią z przeciętną potrawę wynieść na kulinarne wyżyny. Wreszcie wspomniane sosy w kuchni chińskiej charakteryzują się może i prostota ale ich głównym zadaniem jest przełamywanie smaków potraw. Ich kompozycje z pozoru niezrozumiale potrafią nadać wybitny charakter potrawa sporządzanym z prostych składników. Reasumując. Myślę ze nie trzeba nikogo przekonywać jaka wielka role odgrywają sosy naszej codziennej kuchni.

Comments are closed.

Czy wiesz że

  • Naprawa klimatyzacji samochodowejNaprawa klimatyzacji samochodowej
    Naprawa klimatyzacji samochodowej. Połowa stycznia za nami, a więc wielkimi krokami zbliża się wiosna, a wraz z nią ciepłe i słoneczne dni. Temperatura w końcu podniesie się sporo powyżej zera, …
  • Hamowanie w motocykluHamowanie w motocyklu
    Słowo to pochodzi od angielskiego alternating co oznacza w dosłownym tłumaczeniu przemienny. Jest to prądnica prądu przemiennego, najczęściej trójfazowego. Tego rodzaju rozwiązanie jest powszechnie stosowane w samochodach osobowych, jak też …