Sosy w kuchni.

Sosy w dzisiejszej kuchni odgrywają znacząca role poprzez ich różnorodność jak i sposoby wykonania .Sos ma nadać charakter i wydobyć aromat z wykonywanych potraw jak i nadać jej walory estetyczne co bardzo podnosi range potrawy. Najprostsze sosy powstają w wyniku pieczenia mies drobiu itd. i są naturalnym produktem powstałym w wyniku termicznej obróbki potrawy. Niemniej jednak sosy stanowią podstawę wielu dan szczególnie kuchni włoskiej czy chińskiej gdzie wlanie na ich bazie a nie innej tworzy się wyszukane smaki potraw. Kuchnia włoska specjalizuje się w sosach do makaronów których różnorodność jest olbrzymia zaczynając od prostych których baza jest oliwa z oliwek poprzez owocowo-warzywnymi a skończywszy na wyszukanych sosach serowych czy grzybowych. Kuchnia francuska pomijając walory smakowe lubuje się w walorach estetycznych sosów gdzie swoimi kolorami i sposobem podania potrafią z przeciętną potrawę wynieść na kulinarne wyżyny. Wreszcie wspomniane sosy w kuchni chińskiej charakteryzują się może i prostota ale ich głównym zadaniem jest przełamywanie smaków potraw. Ich kompozycje z pozoru niezrozumiale potrafią nadać wybitny charakter potrawa sporządzanym z prostych składników. Reasumując. Myślę ze nie trzeba nikogo przekonywać jaka wielka role odgrywają sosy naszej codziennej kuchni.

Comments are closed.

Czy wiesz że

  • Restauracje w PolsceRestauracje w Polsce
    Polska posiada jak najbardziej wiele restauracji, są one w niej doskonale opatentowane, jak i mają doskonałych kucharzy. Praktycznie wszyscy są w stanie stworzyć z dań, najbardziej zaskakujące dla nas przysmaki, …
  • Porady dotyczące wymiany opon samochodowychPorady dotyczące wymiany opon samochodowych
    Motoryzacja zupełnie zdominowała nasze codzienne życie, uzależniając nas od dobrodziejstw, jakie ze sobą przynosi. Nie wyobrażamy sobie funkcjonowania bez samochodu osobowego. I choć motoryzacja, jako dziedzina jest tematem zainteresowania głównie …